Barion Pixel

Pósteleki Szabadidőpark és Mókus Csárda

A Pósteleki Szabadidőpark három település, Békéscsaba, Gyula és Békés ölelésében fekszik. A hely a XIX. században a Wenckheim család gerlai birtokának része volt. 1895-ben ismét jelentőséget kapott, amikor Wenckheim Krisztina grófnő feleségül ment gróf Széchényi Antalhoz. Krisztina hozományul a szülői birtokokhoz közel fekvő, erdőben gazdag cca. 3000 hold nagyságú pósteleki birtokrészt kapta meg. Bár a II. világháború végzetes pusztítást okozott a kastélyban és környezetében, de az ma romjaiban is impozáns látványt nyújt. E történelmi hangulatot árasztó, gyönyörű adottságokkal rendelkező, nyugodt környezetben várjuk kedves vendégeinket! A kastélypark az eredeti állapotnak megfelelően folyamatosan megújul. Mindenkit szeretettel várunk, aki a természetben szeretne pihenni, regenerálódni és felüdülni. Rohanó, stresszes világunkban nem lehet más választásunk, mint visszakanyarodni oda, ahonnan indultunk: a TERMÉSZETBE.

Parkerdő
Különleges fafajai között megtalálhatjuk többek között a megye legnagyobb vasfáját, vörös levelű bükköt vagy a mocsári tölgyeket és a hatalmas kocsányos tölgy egyedeket. A régi sétány és a kastély tó rekonstruálása mellett, a romos kastély környékének megtisztításával, tűzrakó helyek, padok kihelyezésével, továbbá az erdő bejáratánál egy hangulatos, erdei büfé létesítésével biztosítjuk a kirándulók, túrázók kényelmét.

Mókus Csárda
A Pósteleki erdő szélén lévő Mókus Csárda, gyönyörű ősfás környezetében, elegáns, minden részletében finoman kidolgozott kialakítással várja kedves vendégeit. A csárda a Pósteleki Szabadidőpark része, mely a parkerdőben található hajdani Wenckheim kastélyrom közvetlen szomszédságában helyezkedik el.

Ez a történelmi légkör visszatükröződik a Csárda belső berendezésében és hangulatában is. A Csárda teljes befogadó képessége 230 fő. A külső, homlokzat előtti terasz 60, a nagyterem 80, míg a nagyteremmel összenyitható belső terasz 90 fő befogadását teszi lehetővé. A konyha hagyományos házias ízekkel, a viharsarki tájegységre jellemző, tájjellegű ételekkel várja vendégeit.

Játékpark
A játékpark teljes kikapcsolódást nyújt a kicsiknek és felnőtteknek is egyaránt. Található több állásos kötélpálya, légvár, trambulin, homokozó, körhinta, óriás- sakk és malom, azaz minden, amivel egy gyermek le tudja kötni magát.

Vadaspark
A mini vadaspark és kisállat simogató elsősorban a gyerekeket várja. A folyamatosan bővülő állatcsalád (őz, szarvas, kecske, birka, szamár) egész évben várja a látogatókat.

Túrák
Lehetőség van 3 különböző túraútvonal megtételére az erdőben, melyek táblán található térképek segítségével könnyen bejárhatóak gyalog, kerékpárral vagy egy hangulatosabb lovas hintóval is. Helyi idegenvezető külön kérésre, múlttól a jelenig egy igazán figyelemlekötő bemutatást tart a parkerdőről.

Leave a Reply